Lekker verder werken aan mijn ontwerp
Ok, zoals je kunt lezen in mijn vorige blogs in deze serie, ben ik tegen wat dingen aangelopen bij mijn ontwerp. Niet erg, ik heb inzicht vergaard en op de koop toe nog een idee gekregen voor een twist op het ontwerp dat ik in gedachten heb. Maar nu verder met de volgende stap in de uitwerking. Als ik wilde vermijden dat ik 3 aaneengeschakelde blokjes wilde krijgen, dan zat er niets anders op dan bepaalde kleuren ofwel van links naar rechts te laten lopen, of van rechts naar links. Ok, prima, maar het betekende wel dat ik dan of een extra kleur erbij moest gaan kiezen, of er een moest laten vervallen. Want het betekent dat je dan een even aantal kleuren moet nemen. Ik ging voor de laatste optie, met pijn in mijn hart ;-). Het werd rood, groen, oranje en donkerroze op de diagonalen van links naar rechts, en geel, lichtgroen, paars en blauw op de diagonalen van rechts naar links. Dat werkte prima.
De bovenrand ontwerpen
Nu moest ik nog wel een manier bedenken om de bovenrand zo te maken, dat als ik een draad om de randdraad heen zou knopen, dat ik de draden dan wel in de juiste volgorde zou krijgen voor het knopen van het uiteindelijke patroon. Ik zal dat uitleggen aan de hand van een paar foto’s, want ik kan me voorstellen dat je je afvraagt wat ik bedoel.
Als je naar de foto kijkt, waar ik een paar draden om de bovendraad heb geknoopt, dan zie je dat elke draad resulteert in twee knoopdraden naast elkaar in dezelfde kleur. Als je echter kijkt naar de foto van het ontwerp stap 5, en dan de bovenrand bestudeert, dan zie je dat er bij elk knoopje twee verschillende kleuren draden ingaan.
Als je naar de detailweergave kijkt van het ontwerp van de bovenrand, dan zou dat voor dit stukje betekenen dat je achtereenvolgens een groene, een gele, een groene, een gele, een groene, een lichtgroene, een oranje, een lichtgroene, enzovoort naast elkaar zou moeten hebben. Dus volgende stap: hoe kom ik van ‘van kleur wisselende draden’ naar ‘naast elkaar liggende draden’?
Dus, nieuw vel, de bovenrand overgenomen van mijn grote ontwerpvel, en even gekeken hoe ik dit nou bij elkaar kon krijgen. Nou heb ik dit al vaker gedaan, dus ik weet dat als je dit soort herhalingen hebt van draden die dicht bij elkaar liggen, en dat het een even aantal draden is, dat het dan niet zo’n probleem hoefde te zijn. Dus het kostte gelukkig niet veel moeite om onderstaand ontwerp voor de bovenrand te maken (klik even op de foto als je meer detail wilt zien):
Je ziet dat er een rijtje knopen bijgekomen is aan de bovenrand. Ja, die ziet er ietsje anders uit dan de rest. Maar eerlijk gezegd vind ik het wel ok. Soms is het ook gewoon een kwestie van iets goed genoeg laten zijn. En nu zie je ook dat er bij elk knoopje twee naast elkaar liggende draden van dezelfde kleur in gaan. Yay! Klaar!
Hm, toch nog niet helemaal???
Mooi toch? Zou je denken…… Zei ik net toevallig niet iets over dat het soms een kwestie is van goed genoeg? Weet je, soms ben ik niet snel tevreden. Ja, ik weet het, dit zag er best leuk uit, ik had nog wat variaties in de kleurvolgordes kunnen maken, maar ik wilde een net iets meer spannender design. Zoals we dat zo mooi kunnen zeggen, het bleef een beetje schuren in mijn hoofd. En als het blijft schuren, nee, dan probeer ik er toch nog even een schepje bovenop te doen. Dit was voor mij een ontwerp waar de herhaling te zichtbaar was naar mijn zin, dus ik ging zitten broeden….. Misschien als ik de blokken iets van elkaar zou kunnen laten verspringen, maar dan zou ik iets met een omkering moeten doen waarschijnlijk. Als ik de blokken van richting wilde laten veranderen, dan moest er een ‘bocht’ in komen. Het proberen waard.
Een bochtje maken
Dus hoe ga ik die bocht vorm geven? En moet ik dan een soort spiegeling van het patroon maken? Ok, viltstiften weer tevoorschijn gehaald, design papier gepakt (zie hier), en een beetje uitproberen. Poging 1:
Ik heb hier het blauwe blok van rechtsboven een bocht laten maken naar rechtsonder. Ok, dit is een verslaglegging van een aantal dagen geleden, dus ik heb inmiddels ontdekt dat het blauwe blok linksonder niet nodig is, maar dat komt nog. Ik dacht dat ik een soort spiegeling van het patroon nodig had. Dus vergeet dat stukje even. Om de bocht om een hoekje te laten gaan heb ik een paarse rand toegevoegd. Maar ik vond hem wat iel aandoen. Ik wilde hem eigenlijk er iets meer uit laten spatten. Volgende poging met een wat breder randje:
Ja, die zag ik helemaal zitten, dus dit ging hem worden!
Volgende keer: de laatste stappen
Nu kreeg ik echt het idee dat ik op weg was naar wat het zou gaan worden, wat paste bij het idee in mijn hoofd. In mijn volgende post ga ik je laten zien hoe het uiteindelijke ontwerp is geworden. En welke ‘bonus’ er nog uit kwam borrelen, wat het voor mij helemaal een interessante twist eraan gaf. Want tijdens het tekenen bleek er opeens iets mogelijk wat ik niet helemaal had voorzien. Dus kijk mee in mijn volgende post! See you!