Inhoudsopgave voor het proeflapje
- Intro en opzet: klik op deze link om naar de pagina te gaan
- Rij 1: klik op deze link om naar de pagina te gaan
- Rij 2: dat is deze pagina
- Rij 3 en afsluiting: klik op deze link om naar de pagina te gaan
De video
De video voor rij 2: https://youtu.be/X0-ZAoOGTOI
Of zie de link aan het eind van de pagina.
Rij 2
Rij 2a, kleur 1
Geschreven patroon
-
- rij 2a – achterkant:
-
- kleur 2 onder
- zij st
- *(achter, voor)* 10x
Patroontekeningen
Keer je werk. Je gaat nu aan de ‘achterkant’ werken, dus ga je ook het patroon nemen van de achterkant. Zo kan je visueel altijd checken of je nog goed gaat. Je ziet hier aan het patroon dat de trappetjes naar links omhoog lopen.
Begin met het naar achteren leggen van kleur 2. Maak nu weer je zijstokje en de tussen-losse. Je werkt in deze toer in de steken van de vorige blauwe toer!
Het volgende stokje moet aan de achterkant worden gemaakt. Het fijne is dat je nu niet meer hoeft te tellen om te zien waar je moet insteken. Je steekt in in de top van het 2e stokje van de vorige toer. Neem zoals gebruikelijk beide lussen van de top van dit stokje op!
Vouw de bovenkant van de witte toer naar voren zodat deze niet in de weg zit, en maak je stokje af.
Het volgende stokje (na de tussen-losse, ik zal dat vanaf nu niet meer vermelden), moet aan de voorkant worden ingestoken. Deze wordt in het derde stokje van de vorige blauwe toer gemaakt. Vouw de witte toer naar achteren om te zorgen dat je die niet meepakt.
Maak op deze manier de hele toer af: afwisselend achter en voor.
Als je bij het laatste stokje van de rij bent gekomen heb je verschillende opties om die af te maken. Als je geen keerlossen gebruikt als eerste stokje van een rij, dan is het het mooist om te kijken waar de top is van dat stokje en daar dan ook in te steken.
Heb je wel keerlossen gemaakt zoals ik, dan kan je kiezen. Je kunt 1 losse overslaan en je stokje insteken in de volgende steek (dat heb ik in de grote deken toegepast), maar je kan ook simpelweg insteken in de lossenruimte. Die manier heb ik hier gebruikt voor het proeflapje. Experimenteer met wat je zelf het fijnst en het mooist vind.
Je bent nu klaar met toer 2a. Ik hoop dat je hebt gemerkt hoe snel dit gaat. Toer 1 was er eentje waar je een beetje doorheen moest bijten, maar ik hoop ook dat dit je moed geeft voor de rest van dit proeflapje, en natuurlijk ook voor de grote deken.
Rij 2b, kleur 2
Geschreven patroon
-
- rij 2b – achterkant:
-
- (achter, voor)* 10x
Patroontekeningen
Met toer 2b gaan we weer verder aan de achterkant met kleur 2.
Bij de start van toer 2a heb je gezien dat kleur 2 aan de achterkant moest worden gelegd. Als je dat hebt gedaan, dan zie je dat de start meteen goed is. Het startstokje valt al automatisch achter het werk.
Je gaat nu werken in de vorige toer van kleur 2.
Hier zie je dat je ook telkens weer insteekt in de stokjes van de vorige witte toer. Het tweede stokje aan de voorkant, het derde stokje aan de achterkant, en zo werk je weer helemaal om en om tot het eind.
Het laatste stokje van toer 2b moet weer aan de voorkant vallen. Als je zoals hier in de lossen opening wilt werken dan moet je deze een beetje naar voren trekken om de haaknaald door te kunnen steken. Maar je kan, zoals ik al vertelde aan het eind van toer 2a, ook gewoon 1 losse overslaan en in de volgende losse insteken of in de top van jouw versie van het startstokje.
En dit is hoe de toer eruit ziet als je het werk weer hebt gedraaid. Dit is de startpositie voor toer 3a.
Rij 3 en afsluiting van het proeflapje
Klik hier om naar de pagina te gaan met de uitleg voor rij 3 en de afsluiting