Overzicht van de tutorials

Deze tutorial van de eerste 5 blokken en de rand is opgedeeld in een aantal pagina’s, zodat je snel naar de pagina kunt gaan die je nodig hebt. Ik geef je hier het overzicht met de linkjes.

  1. Kleuren kiezen en haaksymbolen: klik hier om naar de pagina te gaan
  2. Het proeflapje: klik hier om naar de pagina te gaan
  3. Blok 1, het middenstuk: klik hier om naar de pagina te gaan
  4. De lage rand om blok 1: klik hier om naar de pagina te gaan
  5. Blok 2, de eerste 2 toeren: klik hier om naar de pagina te gaan
  6. Blok 2, de interwoven toeren en de eindrand: klik hier om naar de pagina te gaan
  7. Blok 3: dat is deze pagina
  8. Blok 4, met steken aan de voorkant in rij 1a: klik hier om naar de pagina te gaan
  9. Blok 5: klik hier om naar de pagina te gaan
  10. De rand: klik hier om naar de pagina te gaan

De video

Voor dit onderdeel kun je hier de video bekijken: https://youtu.be/WbWmwmr2JoA.

Blok 3: het binnendeel

In het navolgende deel van de tutorial ga ik iets sneller langs de stappen. Kijk even terug bij de vorige pagina’s voor details als je dat nodig hebt, of kijk naar de video’s.

07-Block-03-color-2-insideDit is de patroontekening voor kleur 2. Opnieuw zie je hier dat je links in de tekening begint. En er zijn nog een aantal andere punten die belangrijk zijn. Ten eerste zie je dat je begint met een RstA rondom de vaste in de hoek van blok 1, en je eindigt met een RstA rondom een vaste in de hoek van blok 2. Maar ook heel belangrijk is het stuk waar blok 1 aan blok2 grenst. Je ziet dat hier ook alleen om de vaste van de hoek van blok 1 en de RhstA van blok 2 wordt gewerkt, en niet(!) om het tussenliggende deel. Bij de foto’s verderop zul je zien dat dat een punt is waar je echt even op moet letten, want hier kan je makkelijk de fout in gaan.

Dit schema laat niet zien of je voor of achter moet haken, gebruik de instructies daarvoor. Het is slechts een verduidelijking van de te gebruiken steken. Dit geldt ook voor de schema’s verderop.


01-frontDit is je uitgangspositie. Leg je werk met de voorkant naar boven, met het garen van kleur 1 rechtsboven. We gaan nu werken langs de bovenrand hiervan, langs blok 1 en blok 2. De instructies zeggen nu dat je in totaal 8 RstA’s moet maken, 5 langs blok 1, 3 langs blok 2, in deze volgorde!


02-back-starting-positionWe beginnen dus eerst weer met het omdraaien van het werk. De draad van kleur 1 ligt weer linksboven.


03-start-around-first-scWe beginnen met een RstA om de eerste vaste van blok 1 heen. Alle steken worden vóór de rand van kleur 1 gehaakt.


04-5-done-color-2Hier zijn de 5 RstA’s gehaakt langs blok 1 en zitten we bij de connectie tussen blok 1 en blok 2. Check op dit punt altijd je aantal steken met de tellingen in de instructies.


05-skip-cornerNu gaan we de oversteek maken naar blok 2, en hier moet je goed opletten dat je niet(!!!) werkt om het ‘spijltje’ dat je bij de markeerder ziet, maar dat je oversteekt en werkt om de eerste RhstA van blok 2. Dit is de reden dat ik wil dat je in de hoeken een markeerder plaatst. Het werkt als een waarschuwing: pas op, hier moet je oversteken! Als je de oversteek hebt gemaakt, kan je de markeerder verwijderen.

Wat je ook vaak zult bemerken is dat de twee steken voor en na de oversteek een beetje uit elkaar wijken. Dat klopt ook wel, omdat er iets meer ruimte moet worden overbrugd. Maar dit komt allemaal goed als je verder werkt. Het werk zal zich op een natuurlijke manier corrigeren.


06-flipped-over-front-view-skipping-cornerZo ziet het er uit aan de voorkant van het werk. Het is soms handiger om je werk even om te draaien om te zien of je correct werkt. Je ziet dat de laatste steek in aqua in het verlengde loopt van de ‘lijn’ in blauw, de voorlaatste steek in aqua loopt in het verlengde van de laatste rand in paars van blok 1. Het is dus net iets makkelijker te zien en te controleren aan deze kant van het werk.


07-starting-row-color-2-finishedDe 3 RstA’s langs blok 2 zijn nu ook gemaakt. Vergelijk dit weer met de tellingen in de instructies.


08-front-viewZo ziet het werk er nu uit aan de voorkant.

Een tip om te onthouden of je werk met de voorkant boven ligt: het plustekentje van het midden ligt aan de voorkant. Maar je kunt het ook zo onthouden als je een fan bent van Indiana Jones and the Last Crusade: the X marks the spot! Kijk hier maar eens naar het fragment van de film: https://youtu.be/dvywOjh_hdY. Als je een plusje 45 graden draait, heb je een kruisje. Die gaan jullie nu vast niet meer vergeten 🙂 .


08-Block-03-color-1-insideDit is weer het schema voor kleur 1, ter verduidelijking van de te maken steken. Let weer op dat je de verlengde stokjes gebruikt voor de reliëf steken van rij 1a, en alleen tussen de zijsteken.


09-row-1a-color-1-frontDit is na het uitvoeren van rij 1a: kleur 2 naar achter, zij st, a 7x, zij st.


10-row-1a-color-1-backEn de achterkant na rij 1a.


11-block-3-pattern-done-frontHier is het hele blok gehaakt. Het garen van kleur 2 is afgeknipt en kan nu worden afgewerkt.

Het grappige van dit blok is dat het eigenlijk hetzelfde patroon is als blok 2, maar omdat het werk een kwart slag is gedraaid, lopen de streepjes haaks op de streepjes van blok 2.


12-block-3-pattern-done-backEn zo ziet het blok er uit aan de achterkant.


Blok 3: de lage rand

09-Block-03-color-2-borderDit is het haakschema voor de lage rand rond blok 3.


13-back-row-color-1-first-sidePlaats je werk met de voorkant boven. Draai het werk zo dat de rechter zijkant van blok 3 naar boven ligt zoals op de foto. Maak nu 2 RhstA’s aan de zijkant van blok 3 met natuurlijk de tussenliggende lossen, zoals je ook in het haakschema kunt zien. 


14-back-row-color-1-first-side-close-upHier iets meer detail. Op de hoek maak je weer vasten met 2 lossen ertussen. Plaats weer markeerders in de hoeken. 

En vergeet natuurlijk niet je steken te tellen en te vergelijken met de tellingen in de patroonbeschrijving. Ik geef de tellingen zonder de hoekvasten, dus let daar even op. Voor dit blok is het dus 2 RhstA’s aan de zijranden en 6 RhstA’s aan de bovenrand, en bij de hoeken aan elke zijde een vaste, 2 lossen en een vaste.


15-all-sides-done-frontDe rand is weer gehaakt en mooi verstopt achter de rand in kleur 1 🙂 .


16-all-sides-done-backAan de achterkant is de lage rand wel goed te zien. 


17-attach-yarn-to-cornerHet garen aan het begin van deze toer wordt weer verbonden met de hoek van blok 1. Ik vermeld dit ook bij de patroonomschrijving, zodat je het niet vergeet.


18-attach-yarn-to-cornerEn het garen aan het eind wordt weer verbonden met de hoek van blok 2. Blok 3 is klaar!


Waarschijnlijk heb je nu wel een aardig beeld hoe dit werkt. Maar kijk nog even verder, want er zijn blokken waar je in rij 1a steken aan de voorkant moet haken, en dat wil ik je toch nog wel even laten zien, dus klik hier om naar de volgende pagina te gaan.