2 Delen
Deze tutorial is in 2 delen opgeknipt. Klik hier om naar de eerste pagina te gaan.
Rij 1b
Beschrijving: Rij 1b – voor: a 2x, *(v 3x, a 8x, v 3x, a 2x)* 3x
Normaal gesproken haken we nu eerst 4 lossen: het eerste stokje en 1 tussenlosse, en dan komt het volgende stokje. Maar dit keer moeten we langs een cluster van 3 stokjes van kleur 1.
Bij regulier interwoven is dat maar 1 stokje, en heb je aan 1 tussenlosse genoeg. Nu moeten we 3 tussenlossen maken! Dus aan het begin van deze toer haken we 6 keerlossen.
Let op! Dit patroon begint meteen met een cluster van meer dan 1 stokje. Als je een geclusterd patroon hebt dat bijvoorbeeld gewoon met een cluster van 1 stokje begint, dan hoef je inderdaad maar 4 lossen te maken. Dus de regel is: 3 lossen + het aantal steken van de cluster die je passeert.
Algemene regel voor de b-toeren: je hebt altijd maar 1 stokje dat je haakt, maar hier varieert het aantal tussenlossen, afhankelijk van het aantal stokjes van het cluster dat je passeert.
Voor het maken van het 2e stokje werk je tussen de clusters in. Dat stokje moet in dit geval aan de achterkant van kleur 1 worden gemaakt (a 2x, waarbij de keerlossen het eerste stokje achter vormen). Hier zie je dat de haaknaald tussen het eerste en tweede cluster is doorgestoken.
Het tweede stokje achter, bij de markeerder. Nu zie je ook waarom deze markeerder 2 steken meer naar links zat!
Nu moet je vervolgens goed naar je werk kijken. De instructies zeggen niets over hoeveel tussenlossen je moet maken. Het gaat alleen over voor of achter. Het is ook helemaal niet nodig om het aantal tussenlossen te vermelden, dat maakt de instructies alleen maar langer en lastiger te lezen!
Je kunt heel goed aan je werk zien hoeveel stokjes van kleur 1 je moet passeren. In dit geval moet je een cluster van 2 stokjes passeren, en dan moet je ook 2 tussenlossen maken. Het betekent ook dat je 2 steken van de opzettoer moet overslaan! Makkelijk te zien in dit geval.
De instructies zeggen nu v 3x. Het stokje hier is het eerste stokje van deze 3. Je kunt ook zien dat ik 2 steken van de opzettoer heb overgeslagen: er zitten 2 steken tussen de oranje markeerder en de plek waar het stokje is gehaakt.
Je moet nu 2 tussenlossen gaan haken, want je gaat straks 2 stokjes passeren van het cluster dat je hier bovenop ziet liggen, links van het laatst gehaakte stokje. Het volgende stokje moet links van dit cluster van de 2 stokjes komen te liggen. Je moet ook weer 2 steken van de opzettoer overslaan, en het is best een beetje lastig te zien in welke steek van de opzettoer het stokje moet komen.
Ik laat je nu een trucje zien hoe je makkelijk de plek kunt vinden waar je het volgende stokje moet gaan haken. In de video is het iets beter te zien, ik ben hier vergeten om een fotootje te maken van het eerste deel van het trucje, dus ik zal het proberen het zo goed mogelijk te beschrijven.
Trek de staart van de opzet van kleur 2 iets naar links. Je kan nu de steek waar je in moet werken makkelijk identificeren. Plaats daar een markeerder in.
Als je het goed genoeg kan zien kan je de betreffende steek ook aan de achterkant identificeren. Hier is de steek met een gele markeerder gemarkeerd.
Breng nu de markeerder naar voren (want het volgende stokje moet voor worden gehaakt) op de juiste positie. Nu kan je precies zien waar dat volgende stokje moet worden gehaakt. Je kunt de markeerder daarna weghalen.
Er moet nu nog 1 stokje voor worden gehaakt. Hier zie je dat er 1 tussenlosse is gehaakt, er is 1 steek van de opzettoer overgeslagen, en het stokje is gehaakt aan de voorkant van kleur 1. De rode markeerder die je hier ziet, heb ik geplaatst om het haakwerk op de juiste plek te houden: het stokje blijft dan voor de juiste opening van de juiste 2 clusters liggen. Je hoeft dit niet te doen, maar ik vind het soms gewoon makkelijker werken om het werk correct uit te voeren.
De volgende instructies zeggen a 8x. Hier is het eerste stokje achter gehaakt. Ook in dit geval hoefden we maar 1 tussenlosse te haken, 1 steek van de opzettoer over te slaan en het stokje achter te haken.
Nogmaals 1 stokje achter met 1 tussenlosse. Hier zie je dat je bij een markeerder van de opzet bent gekomen. Het stokje dat wordt gemaakt vlak voor de set clusters c2-c2-c3-c2-c2, wordt bij een markeerder gemaakt. Dus zo kan je controleren of je geen fout hebt gemaakt bij het stukje ervoor (bijvoorbeeld teveel of te weinig steken overgeslagen bij het haken van de stokjes).
Hier passeren we weer een cluster van 2 stokjes, dus er zijn 2 tussenlossen gemaakt, 2 steken van de opzet overgeslagen, en een stokje achter gehaakt.
Ook hier weer als de vorige stap.
Hier passeren we een cluster van 3 stokjes, dus er zijn 3 tussenlossen gemaakt, 3 steken van de opzet overgeslagen, en een stokje achter gehaakt.
8 Stokjes achter zijn gehaakt.
Hier de eerste 2 stokje van v 3x. Zie je dat het stokje hier weer in de markeerde is gemaakt? Vlak voor de c2-c2-c3-c2-c2 clusters.
Rij 2a
Rij 2a – achter: kleur 2 naar voren, zij st, v 2x, *(a 2x, v 9x, a 2x, v3x)* 2x, a 2x, v 9x, a 2x, v 2x, zij st
De eerste 6 keerlossen van kleur 2 had ik al gehaakt. Ik heb ze hier naar voren gelegd, conform de instructies: kleur 2 naar voren. En de zijsteek is gehaakt met de tussenlosse: in totaal 4 lossen.
De instructies zeggen nu niets meer over het aantal stokjes in de clusters! Je kunt dat namelijk gewoon zien aan de rij ervoor! Het gaat nu alleen nog om voor of achter haken, en goed zelf kijken naar de rij eronder. Dus als er nu staat v 2x, dan weet je vanaf nu dat je 2 clusters voor gaat haken. Aan het eerste cluster kun je zien dat dat 3 stokjes waren in de toer eronder van kleur 1, en dat blijft ook nu 3 stokjes!
De regel voor de a-toeren was dat je altijd maar 1 tussenlosse had. Nu zie je ook waarom dat is, want je hoeft maar langs 1 stokje van kleur 2 te gaan.
Het volgende cluster moet ook weer voor, en dat is er een van 2 stokjes.
Daarna a 2x, dus dit is het eerste cluster dat achter is gehaakt.
En hier het 2e cluster (van 1 stokje) dat achter is gehaakt
Daarna v 9x. Open het plaatje om het in zijn geheel te zien.
Rij 2b
Rij 2b – achter: v 2x, *(a 3x, v 8x, a 3x, v 2x)* 3x
Ook hier geldt weer dat er geen instructies zijn over het aantal tussenlossen! Kijk naar het aantal stokjes van de clusters van kleur 1, en dan weet je hoeveel tussenlossen je moet maken. Je hoeft nu geen steken meer over te slaan, maar kunt gewoon werken in de toppen van de stokjes van de vorige toer in kleur 2.
Hier zie je het begin van rij 2b. De eerste 6 lossen (3 voor het stokje plus 3 voor de 3 tussenlossen die het eerste cluster passeren) waren al gemaakt, en liggen ook netjes aan de voorkant (als dat niet het geval is, dan heb je bij het begin van toer 2a een fout gemaakt bij het volgen van de instructie waar je kleur 2 moet plaatsen). Dit is dus het eerste stokje voor.
En hier is het 2e stokje voor.
Hierna 3 stokjes achter: a 3x.
En 8 stokjes voor: v 8x. En zie weer hoe het aantal tussenlossen overeenstemmen met de breedtes van de clusters van kleur 1!
En klaar!
Tot zover deze tutorial
De rest van het patroon is verkrijgbaar op Ravelry: https://www.ravelry.com/designers/the-craftsteacher. Het patroon van de sjaal aan het begin van deze pagina’s heet ‘The Arches’. Het is net ietsje anders gehaakt dan in deze tutorial, zodat het resultaat heel luchtig wordt, maar dat is duidelijk in het patroon omschreven. Als je deze tutorial hebt gevolgd, is het geen enkel probleem om de sjaal te haken als je al interwoven crochet ervaring hebt.
Zie de links op de eerste pagina voor de video’s, dan gaat dit je zeker lukken.
En, binnenkort hoop ik ook double clustered interwoven crochet te introduceren, waarbij beide kleuren clusters van 1 of meer stokjes krijgen. Dus houdt de website, YouTube ( abonneer je op mijn kanaal: https://www.youtube.com/c/DeHandwerkjuf) en mijn facebook-groepen in de gaten voor de aankondigingen!