Knopen: een nieuw ontwerp voor een hoesje maken. Deel 1: gewoon doen!

Een nieuw idee

Hoi allemaal! Vandaag iets over het ontwerpproces waar ik nu inzit. Ik wil graag een zakje of tasje knopen, en ik zit te denken om het afsluitbaar te maken met een rits. Nog niet eerder gedaan met knopen, maar dat is niet erg. Ik ga het gewoon proberen. Want dat is waar het met ontwerpen maken om gaat: gewoon doen en kijken waar je uitkomt.

Een andere weg inslaan

Mijn eerste hoesje
Mijn eerste hoesje

Okay, eerst even een terugblik op wat ik eerder heb gedaan. Ik heb op een gegeven moment de techniek voor het maken van vriendschapsarmbandjes genomen, en gekeken wat ik er nog meer mee kon. Ik ben zelf niet zo’n armbandjes-drager, dus dan heb je op een gegeven moment een aantal armbandjes, die eigenlijk een beetje in een hoekje liggen te verstoffen. Natuurlijk geef je af en toe wat weg, maar dat houdt een beetje op als je dochters, en hun vriendinnen, groter worden en even niet zo’n interesse hebben in geknoopte armbandjes.

Hoesje in de rondte geknoopt
Hoesje in de rondte geknoopt

Natuurlijk vinden ze het altijd leuk wat ik maak, okay, meestal, laat ik niet overdrijven :-), maar ik vind het ook altijd leuk om te kijken wat ik nog meer kan doen met handwerktechnieken.

Zoals je kan lezen op mijn knoop-pagina’s, ben ik hoesjes gaan knopen. Toen ik eenmaal doorhad hoe je zelf simpel ontwerpjes kon maken voor armbandjes, was het ook geen probleem meer om bredere banden te gaan maken, en uiteindelijk in de rondte te werken.

Inspiratie

Ik had dat toen nog nooit ergens gezien en was erg content met het resultaat. We praten hier over een tijd dat internet er wel was, maar er nog nauwelijks iets over hobbies opstond. We hadden in ieder geval nog geen Google, dus dan moest je maar net toevallig een webadres hebben van iemand die een website had. Wat heerlijk dat we tegenwoordig wel een gigantische bron hebben van voorbeelden en tutorials. Maar, waar ik het vooral in deze post over wil hebben is om zelf creatief aan de gang te gaan. Het is heerlijk om te leren van wat je op internet vindt en je te laten inspireren, en daar vervolgens iets eigens mee te doen. Oh, zeker, wat we zelf bedenken zal heus wel eens eerder door iemand gedaan zijn, maar eerlijk gezegd vind ik dat niet blokkerend. Laten we wel wezen, als je als schilder het gevoel zou hebben dat je zou moeten concurreren met bijvoorbeeld Rembrandt, dan zou de moed je toch in de schoenen zinken? Nee, het is heerlijk om een techniek te pakken, en dan lekker je gedachten erover te laten gaan en te kijken waar je uitkomt. Als je het niet ziet als een belangrijke wedstrijd die je moet winnen, maar het gewoon puur voor je plezier doet, dan zul je versteld staan wat een leuke ideeën je krijgt. Zo werkt het bij mij tenminste. Hoe relaxter ik ben, hoe beter mijn creatieve ingevingen.

Niet bang zijn om te falen

Brillenhoesje
Brillenhoesje

Wat ik mezelf inmiddels wel heb leren toestaan, is het maken van ‘fouten’. Ik zet dit expres tussen aanhalingstekens, omdat als je een idee gaat uitwerken, je geregeld tegen dingen aanloopt die niet uitpakken zoals je dat in gedachten had. En dat is wat ik je ook in dit verslag ga laten zien: hoe mijn ontwerpproces verloopt. Van mijn eerste idee, tot wat ik heb uitgeprobeerd, wat niet kon, wat wel kon, en wat ik er van heb geleerd. Want je leert van de dingen die je uitprobeert en niet werken of anders uitpakken dan je hoopte. En gaandeweg loop je ook nog wel eens tegen ideeën op, waarvan je denkt: oh, dat zou best wel eens leuk kunnen zijn of een leuk effect kunnen geven. En kijk voor de grap eens naar de foto van het brillenhoesje. Ik was met een leuk ontwerpje gestart, en ik merkte op een gegeven moment dat ik heel veel groen garen verbruikte. Dat zie je ook in de bovenkant van het hoesje. Maar, ik zag dat mijn hoesje wel erg kort zou uitvallen als ik zo door zou gaan, en ik had nog zulke lange witte en beige draden over. Dus ik ben op een gegeven moment gestopt, en ben een patroontje gaan zitten uitdokteren die veel wit en beige zou verbruiken, en wat zou passen in het geheel. Ziehier het resultaat. Niet gek toch? Dus laat je nergens door ontmoedigen, en zie elke stap als een uitdaging.

Stay tuned

Dus houdt mijn volgende posts in de gaten om te zien hoe het allemaal loopt met het ontwerp voor mijn nieuwe tasje/zakje/hoesje! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *