Het patroon
Klik hier om het bestand met de informatie te downloaden.
Klik hier om het patroon van de volledige onderrand te downloaden.
Klik hier om de patroontekeningen op A3 formaat te downloaden.
Tutorial voor het opzetten
Ik heb hieronder wat foto’s om je goed door de opzet heen te helpen. Met 273 steken voor de opzet is een foutje zo gemaakt, maar door slim gebruik te maken van markeerders, zal het vast gewoon in 1 keer lukken!
Klik op de plaatjes om ze volledig en full size te zien! Ik laat de plaatjes hier eerst als ’thumbnail’ zien, om te zorgen dat deze pagina snel laadt, maar dan zie je niet alles. Dus lees de tekst en klik voor de details!
2 Extra steken toevoegen?
Voordat je met de deken begint, zou je kunnen overwegen om 2 extra steken op te zetten! Ik weet van andere ontwerpsters dat die dat gebruiken om een rij te starten en te eindigen. Misschien dat jij dat ook zo wilt doen, vooral als je er niet van houdt om staande stokjes te haken aan het begin van een toer. Ik heb het hier kort over gehad in de tutorial voor de overlay methode (bij rij 3), dus neem hierover een beslissing voordat je begint. Dit geeft je ook de mogelijkheid om de rand anders te doen. Let er dan goed op dat de geschreven instructies beginnen bij jouw 2e steek and eindigen bij de voorlaatste steek!
Rij 1 plus plaatsing van markeerders
Voor rij 1 zet je eerst 273 lossen op, daarna 1 keerlosse, en vervolgens haak je 273 vasten, startend in de 2e steek vanaf je naald. Je kunt een lossenketting maken, maar ook andere methodes gebruiken.
Ter voorbereiding van toer 3 plaats je nu markeerders in toer 1 in de steken waar straks de stokjes van toer 3 moeten worden gehaakt. Doe dat nu, want het is nu nog heel makkelijk tellen! Als je rij 2 hebt gedaan kan het ook nog wel, maar nu is het echt het best zichtbaar. Belangrijk: plaats de markeerders in de voorste lus, zoals op de foto!
Als je kijkt naar de instructies van rij 3 zie je waar de stokjes moeten komen: *( st 1x, v 7x, st 1x, v 13x)* 12x, st 1x, v 7x, st 1x.
- Plaats dus een markeerder in steek 1,
- sla 7 steken over,
- plaats een markeerder in steek 9,
- sla 13 steken over,
- plaats een markeerder in steek 23,
- sla weer sla 7 steken over,
- plaats een markeerder in steek 31,
- sla 13 steken over,
- plaats een markeerder in steek 45,
- enzovoort.
Als het goed is kom je uiteindelijk uit bij steek 273! Hier zie je de markeerder in de volgende steek (klik op de foto, want je ziet niet veel aan het kleine plaatje hier…).
Nog meer, klik weer op de foto!
Rij 2
Rij 2 is supersimpel, haak gewoon vasten in elke vaste van de vorige rij. Je haakt in de achterste (of bovenste) lus, want de voorste lus gaat worden gebruikt om de stokjes in te steken bij het haken van rij 3.
Rij 3
Nu gaan we de instructies van rij 3 volgen: *( st 1x, v 7x, st 1x, v 13x)* 12x, st 1x, v 7x, st 1x. Je ziet dat we nu de stokjes moeten haken op de plek van de markeerders. Zo haak je deze toer in 1 keer goed, als je goed hebt geteld bij het plaatsen van de markeerders 🙂 .
Klik weer op de foto. Hier zie je dat ik heb gehaakt tot de volgende markeerder.
Rij 4
Hier zie je nog even 2 foto’s van rij 4 om te zien of je goed gaat. Als je eenmaal een paar toeren hebt gehaakt, heb je een goede referentie voor de volgende rijen, ook als je naar de patroontekening kijkt.
En hier nog een foto van een aantal rijen verder.
Tip!
Bij elk nieuw blok moet je weer even hergroeperen 🙂 . Kijk bij grote vlakken in dezelfde kleur of je slim markeerders kan plaatsen. Kijk daarbij naar 2 toeren verder, of op de patroontekening waar je je markeerders slim kunt plaatsen. Dit heeft mij enorm geholpen!
Veel plezier met het haken van de deken!