Wat is het verschil met gewoon interwoven crochet?
Met gewoon interwoven crochet haak je vierkante hokjes, die worden opgebouwd uit stokjes met daartussen 1 losse. Net als bij gewoon filet haakwerk. Bij clustered interwoven crochet kan je in plaats van 1 stokje ook 2 stokjes, 3 stokjes of zelfs meer stokjes direkt naast elkaar hebben, die samen een cluster vormen. Deze clusters zijn weer van elkaar gescheiden door 1 losse. Ik heb ook patronen voor interwoven crochet waarbij ik gebruik maak van dubbele stokjes met daartussen 2 lossen, wat vaak een luchtiger resultaat geeft. Dat kan je ook weer toepassen op clustered interwoven crochet (ik zal dat hier verder afkorten tot CIC), maar hier in deze tutorial ga ik je uitleggen hoe je gewoon CIC doet.
Single clustered interwoven en double clustered interwoven
In deze tutorial zal slechts 1 van de twee kleuren met clusters van stokjes worden gedaan. In een latere tutorial zal ik double clustered uitleggen, waarbij er bij beide kleuren clusters kunnen voorkomen.
Leer eerst gewoon interwoven crochet
Voordat je aan CIC begint, kan je de interwoven techniek beter eerst onder de knie hebben. Je kan het natuurlijk proberen met onderstaande tutorial, maar in mijn andere tutorials op deze website (zie hier) ga ik op de details in. Er zijn foto’s en video’s bij, dat helpt je een heleboel.
Video’s
Ook bij deze tutorial horen weer video’s die op mijn YouTube-kanaal staan:
- De start: https://youtu.be/Bfb94l4XYlI
- Werken met de patroontekening: https://youtu.be/PG_bRS9rNyE
- De volgende toeren: https://youtu.be/MRABZQXkZTU
Of gebruik deze afspeellijst: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYw6e6w4C30ujxr42GJz0ThrRyOOkiBrv
Je kunt ook onderaan deze pagina naar de video’s toe gaan.
2 Delen
Deze tutorial is in 2 delen opgeknipt. Onderaan deze pagina is de link naar de volgende pagina.
Het patroon
Ik geef hier een kort deel van het patroon ‘The Arches’ dat op mijn Ravelry pagina verkrijgbaar is: https://www.ravelry.com/designers/the-craftsteacher. Ik laat hier de opzet en de eerste rij zien, met de versie waarbij de clusters worden gehaakt met stokjes en 1 losse tussen de clusters (bij de a-rijen). Bij het kooppatroon, dat speciaal is gemaakt voor het Our Tribe garen van Scheepjes, werk je met onderstaande techniek, maar doe we het ietsje anders om een luchtig resultaat te krijgen. Dat leg ik met een aparte tutorial uit in het kooppatroon. Aan het begin van deze pagina zie je op de foto een deel van de sjaal.
Klik op het plaatje hiernaast om het volledig te zien. Je kunt het opslaan op je computer en afdrukken, zodat je het naast de stappen kunt houden.
Beschrijving van deze eerste rijen:
Rij 0a: opzet 139 st. Plaats een markeerder in steek 11, 33, 55, 77, 99, 121 en 137.
Rij 0b: opzet 137 st. Plaats een markeerder in steek 11, 33, 55, 77, 99, 121 en 133.
Rij 1a – voor: kleur 2 naar achter, zij st, a 2x, *(v 1x, a 11x, v 1x, a 3x)* 2x, v 1x, a 11x, v 1x, a 2x, zij st
Rij 1b – voor: a 2x, *(v 3x, a 8x, v 3x, a 2x)* 3x
Rij 2a – achter: kleur 2 naar voren, zij st, v 2x, *(a 2x, v 9x, a 2x, v3x)* 2x, a 2x, v 9x, a 2x, v 2x, zij st
Rij 2b – achter: v 2x, *(a 3x, v 8x, a 3x, v 2x)* 3x
Dit is de beschrijving van een ‘gewoon’ interwoven crochet patroon. Hier zijn nog niet de beschrijvingen van de clusters in opgenomen, dus er moet nog wat extra’s worden opgenomen. Omdat dit single clustered interwoven is, en je alleen clusters in kleur 1 hebt, heb je alleen nog wat extra informatie nodig voor rij 1a. Je kunt ook de patroontekening gebruiken om te kijken waar de clusters zijn, maar dat leg ik hierna uit.
Als de clusters eenmaal gemaakt zijn, worden de clusters in de rijen met kleur 1 daarna gewoon herhaald. Natuurlijk moet je voor kleur 2 ook nog iets extra’s doen, maar dat zal je snel duidelijk worden.
Intro
Klik weer op het plaatje hiernaast en download het, zodat je het erbij kunt houden. In dit plaatje laat ik je zien waar de stokjes lopen van toer 1a, dat is waar de gele lijntjes zijn getrokken. Als je de tutorials voor het lezen van interwoven patroontekeningen hebt gevolgd, of je al gewend bent vanaf de patroontekeningen te werken, dan zul je al snel zien waar de clusters zitten. Gebruik je eigenlijk alleen de geschreven instructies voor interwoven crochet, dan kan je dit even doorlezen als je nieuwsgierig bent, of skippen.
Het eerste lijntje rechts (we werken van rechts naar links) is de zij steek. Daarna zie je 3 lijntjes direct naast elkaar. Dit is een cluster van 3 stokjes. Daarna komen twee setjes van 2 lijntjes direct achter elkaar: dit zijn 2 clusters met elk 2 stokjes. Daarna zie je 3 maal een enkel lijntje, dit zijn enkele stokjes. En toch noem ik dit ook clusters. Dat heeft te maken met de beschrijving van interwoven crochet patronen. Als je bijvoorbeeld in de beschrijving van een toer v 3x, a 2x ziet staan, dan bedoel ik dat er 3 achtereenvolgende clusters voor moet worden gehaakt, en twee opeenvolgende clusters achter! Dus houd dat even in je achterhoofd, dat een cluster 1, 2, 3 of meer stokjes kan bevatten. Nu nog cryptisch? Het wordt zo duidelijker!
De opzet
Rij 0a: opzet 139 st. Plaats een markeerder in steek 11, 33, 55, 77, 99, 121 en 137.
Rij 0b: opzet 137 st. Plaats een markeerder in steek 11, 33, 55, 77, 99, 121 en 133.
Plaats de markeerders op de aangegeven plekken. Dit zijn ‘strategische’ plekken die je helpen te controleren of je nog goed gaat.
Je zou verwachten dat de oranje markeerder twee steken meer naar rechts zou zitten (in steek 135), maar waarom dat niet het geval is wordt later duidelijk.
Rij 1a
Beschrijving: Rij 1a – voor: kleur 2 naar achter, zij st, a 2x, *(v 1x, a 11x, v 1x, a 3x)* 2x, v 1x, a 11x, v 1x, a 2x, zij st
Aanvullend voor de opzet (clusterbeschrijving): zij st, c3 1x, c2 2x, *(c1 3x, c2 2x, c3 1x, c2 2x)* 5x, c2 2x, c3 1x, zij st
We gaan de doorweef-methode gebruiken, dus in rij 1a gaan we nu nog even geen rekening houden met wat voor of achter komt, dat komt straks bij het doorweven van kleur 2. Dat doe je ook al bij gewoon interwoven, dus dat is niet nieuw. Maar we moeten wel de clusters plaatsen. En daarvoor hebben we de aanvullende beschrijving voor de opzet nodig.
We beginnen als gebruikelijk. Maak 4 lossen. Dit is het eerste stokje (3 lossen, de zij steek) plus de tussenlosse. Daarna maken we het eerste stokje in de steek met de eerste markeerder (in steek 137 van de opzet).
Als je naar de aanvullende clusterbeschrijving kijkt, zie je zij st, c3 1x. Dit betekent dat je nu een cluster van 3 stokjes (c3) gaat haken, en dat maar 1 maal (1x). Dus het eerste stokje van dit cluster is al gemaakt (in steek 137) en nu gaan we ook in steek 136 en 135 van de opzet een stokje maken.
Daarna zegt de clusterbeschrijving c2 2x. Dit betekent dat je 2 clusters (2x) gaat maken van 2 stokjes (c2). We maken de gebruikelijke tussenlosse, slaan 1 steek over (134), we maken 2 stokjes in de volgende 2 steken van de opzet (133 en 132), een tussenlosse, we slaan 1 steek over (131) en het tweede cluster van 2 stokjes (130 en 129).
Volgende deel is een stukje herhaling in het patroon: *(c1 3x, c2 2x, c3 1x, c2 2x)* 5x. Het begint met c1 3x. Dit betekent dat we 3 maal (3x) een cluster krijgen van 1 stokje (c1). Ik weet het, dat klinkt raar, maar het is voor het patroonbeschrijving en de techniek echt het simpelst om zo te denken. Tussen elk cluster maken we altijd 1 tussenlosse en slaan 1 steek over van de opzet. Dus we maken 1 tussenlosse (128), 1 stokje (127), 1 tussenlosse (126), 1 stokje (125), 1 tussenlosse (124) en 1 stokje (123).
Klik even op het plaatje om alle 3 de stokjes te zien.
Daarna c2 2x. De eerstvolgende markeerder zit in steek 121. Ik heb de markeerders zo geplaatst dat ze elke keer aan het begin zitten van een c2-c2-c3-c2-c2. Dus het eerste stokje van de eerste c2 wordt gemaakt bij een markeerder. Dat is een mooie check of je goed gaat.
Ik denk dat het wel duidelijk is zo. Haak zo de hele toer af.
Hierna volgen nog wat foto’s. Klik op de plaatjes om ze volledig te zien
Hier zie je nog even duidelijk dat je vlak voor de volgende markeerder bent. De markeerder geeft het begin aan van een c2-c2-c3-c2-c2.
Hier zie je weer dat de markeerder bij het eerste stokje van de c2-c2-c3-c2-c2 cyclus zit.
De hele toer is klaar. Leg de toer op de juiste manier neer als voorbereiding op het doorweven. Zorg dat het uiteinde van waar je bent geëindigd links boven ligt. Ga dan helemaal naar de rechterkant van de eerste toer toe. Let op dat je de toer niet draait.
Beschrijving: Rij 1a – voor: kleur 2 naar achter, zij st, a 2x, *(v 1x, a 11x, v 1x, a 3x)* 2x, v 1x, a 11x, v 1x, a 2x, zij st
Nu gaan we dus naar de beschrijving van rij 1a kijken om te zien wat voor of achter moet.
Als je al bekend bent met interwoven crochet en de doorweef-methode, dan zullen de volgende stappen je bekend voorkomen. Ik zal het maar vast verklappen: waar je voorheen in stokjes dacht, denk je nu in clusters.
Eerst zien we dat kleur 2 naar achter moet. Dat betekent dat je met kleur 2 aan de achterkant van het werk moet beginnen. De zij steek is voor het haken, dus dat kunnen we nu overslaan. Daarna zegggen de instructies a 2x. Neem het uiteinde van de opzet van kleur 2 en breng die na de zijsteek naar voren, zodat je de volgende 2 clusters(!) achter kleur 2 kunt gaan leggen.
Maak je trouwens nu nog niet druk over de markeerders die in de opzettoer zitten, dat komt later bij het haken van toer 1b pas.
Hier zie je dat de 2 clusters (1e met 3 stokjes en de 2e met 2 stokjes) achter kleur 2 zijn gelegd. Ga daarna met de staart van kleur 2 naar achter.
De volgende instructie zegt v 1x. Hier is het volgende cluster van 2 stokjes aan de voorkant van kleur 2 gelegd. De staart van kleur 2 is weer naar voren gebracht.
Let er bij het doorweven goed op dat de v-vormpjes van de opzet van kleur 2 netjes aan de voorkant liggen, en zorg ervoor dat de opzettoer niet ronddraait. Dat scheelt je enorm bij het haken van de volgende toer!
Daarna is het a 11x. Dat betekent 11 clusters! Dus eerst 3 clusters van 1 stokje, 2 clusters van 2 stokjes, 1 cluster van 3 stokjes, 2 clusters van 2 stokjes en nog 3 clusters van 1 stokje. Klik weer even op het plaatje om het geheel te zien.
Het klinkt misschien vreemd om 1 stokje ook een cluster te noemen, maar dat maakt wel dat je de instructies voor gewoon interwoven crochet gewoon kunt blijven gebruiken! Je hoeft bij de instructies voor het voor of achter haken nu alleen maar in clusters te denken, in plaats van enkele stokjes!
De volgende instructie is weer v 1x. Zie je ook hoe netjes de staart ligt?
Algemene regel voor single clustered interwoven voor de a-toeren is dat je altijd maar 1 tussenlosse tussen de clusters in hebt en dat het aantal stokjes varieert. Het aantal stokjes per cluster en waar die komen wordt bij de opzet opgegeven. De clusters blijven op dezelfde plek en even breed gedurende het hele project.
Volgende toeren
Klik hier om naar de volgende pagina te gaan voor de volgende toeren.