Op deze pagina’s ga ik je laten zien hoe je vierkanten, die je met de interwoven crochet in de ‘rondte’ hebt gehaakt, met een mooie platte verbinding (flat join) aan elkaar kan maken. Dit is een ‘join as you go’-methode, wat inhoudt dat je de verbinding met andere blokken maakt als je de laatste toer haakt. Het is echt supersimpel, en het scheelt weer een paar draadjes die je extra moet afhechten.
Pagina’s van deze tutorial
Ik heb deze tutorial over meerdere pagina’s verdeeld.
- Introductie en eerste verbinding: dat is deze pagina
- Volgende verbinding: klik hier om naar de pagina te gaan
- Laatste verbinding: klik hier om naar de pagina te gaan
De video
Ik heb voor het maken van de randen een aparte video gemaakt. Klik hier of kijk aan het eind van deze pagina.
De randen
Hier zie je een voorbeeld van een ander patroon, waarbij de randen in dezelfde kleur zijn gemaakt. De verbinding is hier ‘onzichtbaar’ . Je kan natuurlijk blokken in verschillende kleuren maken met aan het eind verschillende kleuren randen, zoals ik voor de duidelijkheid voor de tutorial ook heb gedaan, maar als je dit zo onzichtbaar op elkaar aan wilt laten sluiten, dan is het het beste om dezelfde kleur als buitenrand te hebben. Je hoeft dat niet perse door het hele blok te gebruiken, je kan ook kleurwisselingen maken, zoals ik in de instructie-video voor het in de rondte werken laat zien.
Zie je trouwens dat ik hier geëindigd ben met een buitenrand in kleur 2?
De eerste verbinding
Dit is de volgorde van de blokken die ik wil ga maken. Je ziet dat het eerste blok linksboven al helemaal klaar is. De laatste rand van de volgende blokken moeten nog worden gemaakt.
Ik heb hier alle blokken met dezelfde kant naar boven gelegd. Dat hoeft natuurlijk niet! Je kan de blokken ook afwisselend boven en onder leggen als je dat leuk vindt.
Ik zag dat ik 2(!!!!!!!!) fouten had gemaakt in de randen van 2 blokken. Oeps! Ik had de draadjes al netjes afgehecht, en had geen tijd om het te corrigeren. Het maakt voor de tutorial verder niet uit, dus negeer het alsjeblieft.
Klik op de foto’s om ze volledig te zien.
Hier heb ik het eerste deel van de eerste rand gemaakt (zie bovenkant in het roze) en ik heb de eerste 2 lossen gemaakt van de hoek.
Plaats de haaknaald door de lossen opening van de hoek van het eerste lapje.
Pak nu de lus op van de eerste 2 hoeklossen van het tweede lapje.
De lus is hier doorgehaald door de hoek.
Maak nu de volgende 2 lossen van de hoek.
Als je nu de stokjes gaat maken voor de rand, dan volg je gewoon het patroon voor de laatste rand. In dit geval is de instructie voor een zijde: *(v 1x, a 1x)* 3x, a 1x, *(a 1x, v 1x) 3x, h.
Het eerste stokje in de hoek moet dus voor worden gemaakt, zoals je hier ook kunt zien.
Stop nu! Maak de tussenlosse nog niet!
Kijk nu naar het eerste lapje en vind de opening van het volgende hokje links naast de hoek.
Steek nu de haaknaald in in deze opening.
Haal de lus door de opening heen en maak dan pas de tussenlosse.
Volgens de instructies voor de buitenrand moet nu het volgende stokje achter worden gemaakt, zoals je hier ook kan zien. Stop weer en maak de tussenlosse nog niet!
Zoek nu opnieuw de volgende opening in het eerste lapje links van de opening waar je zojuist doorheen hebt gewerkt.
Steek nu de haaknaald in in deze opening.
Haal de lus weer door de opening heen naar boven en maak de tussenlosse.
Volgens de instructies voor de buitenrand moet nu het volgende stokje voor worden gemaakt, zoals je hier ook kan zien. Stop weer en maak de tussenlosse nog niet!
En maak weer een tussenlosse in de volgende opening.
Ga zo de rest van de rij door. Sla geen hokjes over, maak ook geen 2 lossen in 1 opening van het eerste lapje, want anders gaat het werk scheef zitten en kom je niet goed uit op het eind van de toer.
De laatste 2 stokje voor de buitenrand is eentje achter en eentje voor in de hoek. Hier zie je dat ik het stokje achter heb gemaakt, en de laatste tussenlosse in de laatste opening vlak voor de lossenopening van de hoek van het eerste lapje.
Hier is het laatste stokje in de hoek gemaakt, aan de voorkant.
Maak nu eerst weer de eerste 2 lossen voor de hoek.
Haal de lus door de hoek naar boven.
Op deze foto zie je dat ik de hoek heb afgemaakt: de volgende 2 lossen zijn gemaakt, en ik ben aan de nieuwe zijde begonnen met een stokje voor in de hoek.
Je kunt nu de randen van het tweede lapje verder afmaken.
Hier zie je het resultaat van de eerste verbinding. Ook het resultaat aan de achterkant ziet er prima uit.
Klik hier om naar de volgende pagina te gaan voor de volgende verbinding.