Welkom bij de Hooked and Locked CAL 2018 (HAL CAL 2018)
<Edit 16 januari 2019: Het patroon is niet langer meer gratis beschikbaar. Je kunt het kopen in mijn Ravelry shop (https://www.ravelry.com/patterns/sources/the-craftsteachers-ravelry-store). Daar vind je ook het patroon van de bonusweek. De foto’s van elke rij (zie voorbeelden op deze pagina) zijn niet meer online beschikbaar maar op aanvraag te koop. Stuur even een mail naar info@dehandwerkjuf.nl als je die wilt kopen. >
Welkom welkom welkom! Wat leuk dat je hier bent! Ik hoop van harte dat je het leuk vindt om mee te gaan doen!
Voor wie de term CAL onbekend is: deze staat voor Crochet ALong, samen haken aan een project, waarbij wekelijks een deel van het patroon wordt vrijgegeven. Op deze pagina vind je wat algemene informatie, en hier vind je de links terug naar de pagina’s waar het patroon wordt uitgelegd, en het tijdschema volgens welke de CAL wordt gepubliceerd.
Ik gebruik in deze CAL veel Engelstalige termen. Ik vind dat fijn, ik ben er zelf eigenlijk al zo aan gewend dat ik soms echt even moet terugschakelen om de juiste Nederlandse termen te vinden. Maar omdat vooral op het internet zoveel meer in het Engels te leren en terug te vinden is, gebruik ik ook veel Engelse termen. En dat maakt het voor jou ook makkelijker om extra informatie te zoeken als je dat nog nodig mocht hebben naast de informatie die ik geef.
Deze CAL is beschikbaar in het Nederlands en het Engels, lees daar meer over verderop de pagina!
De oorsprong van deze CAL
De Hooked and Locked CAL is gemaakt met een techniek die interwoven of locking crochet wordt genoemd. Dit is een techniek waarbij je 2 rasters van filet haakwerk zo in elkaar verweeft, tijdens het haken zelf, dat je er prachtige 2-zijdige motieven mee kunt maken. De achterkant kan heel erg lijken op de voorkant, of er totaal anders uitzien, dat is het leuke ervan! Zelf ben ik er mee in aanraking gekomen toen ik een cursus bekeek op Craftsy, op zo’n dag die ze soms hebben dat je gratis mag kijken, waarbij dit kort even langskwam. Het fascineerde me, en ik ben gaan kijken op internet wat ik er over kon vinden. Ik vond het zo leuk wat ik zag, dat ik er zelf verder mee aan de gang ben gegaan. En degenen die mij al een beetje kennen weten misschien wat er dan bij mij gebeurt. Ik leer iets van een ander, dan ga ik er vervolgens met een ‘vergrootglas’ op zitten, en bedenken of het misschien anders, of, heel eigenwijs…., beter kan, of ik het anders zou aanpakken, en wat ik er nog meer aan kan sleutelen. En ik begin dan ook te denken hoe ik dat dan aan anderen zou kunnen leren, op mijn manier dan.
En….., en misschien vind ik dat stiekem eigenlijk nog wel het leukst, hoe kan ik nou zelf patronen maken? Hoe steekt dat nou in elkaar? En dan komt het blocnote tevoorschijn, de stiften, en dan is het kleuren, uitproberen, nog eens uitproberen, tot het kwartje valt en dat AHA!-moment daar is. En dan gaan de creatieve sluizen open.
Hoe kom ik aan die naam???
Tja, hoe verzin je een naam? Hahaha, als ik dat toch eens wist! Dit popte gewoon op in mijn hoofd. Ik had natuurlijk wel vaag een idee wat ik met de naam wilde. Ik wilde het interwoven- of locking-idee erin terug laten komen en het feit dat het haakwerk is. Dus ik kwam al gauw op ‘Locked’. Als je googelt op de betekenis van ‘Locked’, dan zie je de volgende definitie: ‘fastened or secured with a lock’ (vastgemaakt of bevestigd met een slot). En dat doe je eigenlijk ook met interwoven crochet, je laat de spijlen van de 2 lagen filet haakwerk in elkaar grijpen waardoor het in een patroon wordt vastgezet. En ‘Hooked’? Dat heeft ook verschillende betekenissen. Het wordt natuurlijk vaak gebruikt in de context van haakwerk. ‘Hooked’ betekent ook gevangen, dus dat overlapt een beetje met de betekenis van ‘Locked’. En ‘Hooked’ betekent ook verslaafd. Nou zal ik nooit te licht denken over een verslaving, maar interwoven crochet zou toch zomaar iets kunnen worden waar je echt dol op bent om te doen. En zo samen vond ik het best wel lekker klinken. Lekker kort en makkelijk, en als je hem wilt afkorten naar de HAL CAL dan klinkt het nog makkelijker toch? Dus ik vond hem leuk 🙂 .
Algemene informatie
De Hooked and Locked deken die we gaan maken is er een die je lekker om je heen kan slaan en lang genoeg is om lekker onder te kruipen tijdens een middagdutje. Tenminste, als je ongeveer mijn lengte hebt 🙂 . Ik heb vooralsnog 1 versie van de deken gemaakt, met Alize Cotton Gold. De Cotton-versie is ongeveer 120 cm breed en 168 cm hoog.
Garen informatie Alize Cotton Gold
Van Alize Cotton Gold heb ik 2 kleuren gebruikt:
- 800 gram van kleur 1: Donker jeansblauw, kleur nummer 279
- 800 gram van kleur 2: Wolwit, kleur nummer 01
Alize Cotton Gold is gemaakt van een combinatie van 55% katoen en 45% acryl. Ik heb haaknaald 4 hiervoor gebruikt.
Wat heb je nog meer nodig?
Steekmarkeerders! Bij voorkeur in meerdere kleuren. Ik heb een ontzettend leuk setje met 8 kleuren in een handig opbergdoosje, en daar heb je genoeg aan.
Proeflapje maken
Je hoeft niet echt een proeflapje te maken om dezelfde afmetingen te krijgen als ik als je ook het garen gebruikt dat ik heb gebruikt. Voor dit patroon moet je je echt aan het patroon houden. Het is een soort telpatroon, dus elke aanpassing die je zou willen maken, kan gevolgen hebben voor de bovenliggende gedeeltes van het patroon. Als je ervoor kiest om ander garen te gebruiken, dan zal het formaat van je deken gewoon anders worden. Ook als je een andere haaknaald gebruikt, of als je gewoon losser of vaster haakt dan ik, zal je een ander formaat krijgen.
Er is 1 ding erg belangrijk: zorg dat je een haaknaald gebruikt waarmee je een wat losse structuur krijgt. Als je vast haakt, probeer dan een grotere maat haaknaald uit. Haak je al los, kijk dan of het los genoeg is.
Maar, maak dat proeflapje toch even, om een paar redenen.
- Zoals ik al zei, je moet even zien of het haakwerk dat je krijgt door de interwoven crochet-techniek toe te passen voldoende soepel blijft met de haaknaald die je gebruikt.
- En om te zien of het qua afmetingen een beetje in de buurt komt van mijn afmetingen, en dit is eigenlijk vooral bedoeld als je ander garen gebruikt. Je kunt dan ook een inschatting maken van hoeveel garen je uiteindelijk nodig hebt.
- Een andere reden is om de techniek aan te leren voordat je aan het grotere werk begint.
Wat ga ik je allemaal geven
Website
Ik ga voor elk deel een aparte vaste pagina op deze website maken met beschrijvingen, foto’s, patroontekeningen, downloads en de links naar de filmpjes op YouTube. Ik doe alles in het Engels en het Nederlands. Je kan op elke pagina omschakelen van de ene naar de andere taal als je dat wilt. Je kunt ook naar mijn volledig Engelstalige website gaan: The Craftsteacher (klik op de link).
Ik zal ook blogs maken ter introductie van elk deel. Daar kan je ook commentaar achterlaten en vragen stellen.
YouTube
Op YouTube heb ik een Nederlandstalig kanaal (De Handwerkjuf, klik op de link) en een Engelstalig kanaal (The Craftsteacher, klik op de link) waar alle filmpjes op komen te staan. Als je je abonneert op mijn YouTube kanaal (of kanalen), dan krijg je ook bericht als er een nieuwe video wordt gepubliceerd.
Ik heb op facebook groepen aangemaakt voor deze CAL: voor Nederlands: https://www.facebook.com/groups/HookedAndLockedCALNederlands/, en voor Engels: https://www.facebook.com/groups/HookedAndLockedCALEnglish/. Daar kan je vragen stellen, zodat anderen je kunnen helpen, en je kunt anderen natuurlijk helpen als ze vragen hebben. Ik zal daar natuurlijk ook veel op aanwezig zijn voor hulp. Daar kondig ik het ook aan als er een nieuw deel wordt gepubliceerd. Je kunt daar ook je foto’s tonen van jouw versie van de deken.
Release schema en links naar de pagina’s
Ik ga de onderdelen op donderdagen publiceren. Klik voor elk onderdeel op de link om naar de pagina te gaan met uitleg en de materialen. De links worden hier neergezet zodra de publicatiedatum is aangebroken.
- 20 september 2018: het proeflapje
- 27 september 2018: deel 1, de opzet en onderste rand
De onderstaande delen zijn niet langer gratis beschikbaar. Zie de informatie eerder op deze pagina hoe je het patroon kunt verkrijgen.
- 27 september 2018: deel 2, kruisjes
- 4 oktober 2018: deel 3, Griekse meander
- 11 oktober 2018: deel 4, hartjes
- 18 oktober 2018: deel 5: golfjes
- 25 oktober 2018: deel 6: brievenbusjes
- 1 november 2018: deel 7: zonnetjes
- 8 november 2018: deel 8: visjes
- 15 november 2018: deel 9: diamantjes
- 22 november 2018: deel 10: autootjes in de file
- 29 november 2018: deel 11: vlinders
- 6 december 2018: deel 12: torentjes met antennes
- 13 december 2018: deel 13, appeltjes en bovenrand, en de afwerking
- 20 december 2018: bonusweek voor de restjes, Als de lente komt, dan stuur ik jou tulpen uit Amsterdam
En verder
Verder wens ik je gewoon heel veel plezier met het maken hiervan!
Disclaimer
Ik doe dit vrijwillig. Ik heb geen bedrijf en doe dit in mijn eentje. Manlief doet het camerawerk en het editen van de video’s, ik doe de rest. Ik heb dus geen medebeheerder. Mocht er onverhoopt een reden zijn dat ik deze CAL niet kan afmaken terwijl hij al is gestart, dan is het volledige patroon wel te verkrijgen, zodat je je deken toch kan afmaken. Ik heb maatregelen genomen bij een andere partij dat je het volledige patroon daar dan kan verkrijgen.
Het kan ook betekenen dat ik me niet aan het release schema kan houden en dat er vertraging optreedt. Iedereen kan bedenken dat er persoonlijke omstandigheden kunnen zijn die dit kunnen veroorzaken. Ik heb ervoor gezorgd dat alle materialen (zoals patronen, webpagina’s, video’s) voorhanden zijn, zodat ik een eventuele vertraging tot het minimum kan beperken. Dus ik heb alles serieus voorbereid en ik vat dit niet te licht op, want dit is ook voor mij belangrijk. Ik doe mijn uiterste best om dit ook voor jullie een groot succes te maken.