Freedom, not perfection / Vrijheid, geen perfectie

Waarom ik deze sjaal, of omslagdoek, zo genoemd heb? Wel, voor deze sjaal gebruik je geen patroon (behalve voor de basis, maar dat is simpelweg filet haakwerk), maar ga je helemaal vrij je gang! De golvende lijnen zijn gemaakt zonder op voorhand na te denken hoe je de basis vult. Ik ben gewoon gestart bij de punt aan de rechterkant, en heb gewoon bochtjes gemaakt over de hele sjaal heen, en bij elk bochtje heb ik pas op het moment dat ik het maakte bedacht welke kant ik op wilde gaan, of er nog een extra steekje nodig was, of dat ik misschien een steekje moest weglaten. Oh ja, natuurlijk heb ik kleine stukjes uitgehaald als ik het niet mooi vond, en dan deed ik het overnieuw op een iets andere manier. En dat is echt niet fout of verkeerd! Het is net als met tekenen, soms verander je lijnen, haalt ze weg, voegt wat toe. Met dit is het precies hetzelfde. Natuurlijk moest ik af en toe mijn sjaal neerleggen om hem van een afstandje te bekijken, zodat ik kon bepalen waar ik ongeveer naar toe wilde gaan, waar er open plekken waren die ik wilde opvullen. En soms veranderde ik dan alsnog van gedachten en ging een andere kant op. Maar dat is het leuke eraan: je kan gewoon los gaan.

Volledig beeld van de sjaal
Volledig beeld van de sjaal

Slechts 1 regel

“Regels??? Maar je zei toch net dat je helemaal los kan gaan???” Dat is waar. Maar ik had wel een bepaalde look in gedachten, dus de enige regel waar ik aan vast wilde houden, was dat ik geen lijnen zou kruisen. Als je ooit freeform quilten op de naaimachine hebt gedaan, waar de truc is om bochtjes te maken zonder dat ze elkaar kruisen, dan weet je hoe je dit moet doen. Als je dat nooit hebt gedaan, dan laat ik je in de video zien hoe je dit met pen en papier kan oefenen, zodat je eerst een gevoel krijgt hoe dit werkt. Je zet je pen op het papier, je start, en tekent en tekent en tekent en vult de open vlakken in, en je mag je pen pas van het papier halen als het gehele vlak dat je wilde vullen is opgevuld. 

Wil je die ene regel niet volgen?

Hé, dat is ook oké! Als je bochtjes wilt maken en ze wel laten kruisen, dan kan je dat ook gewoon doen! Ik laat in de video op papier zien wat dat voor effect zou geven. En dat zou er waarschijnlijk ook ontzettend leuk uitzien! Dus, vooral doen als daar je voorkeur naar uit gaat.

En hoe zit het met de ‘geen perfectie’?

Dat is waar, daar heb ik het nog niet over gehad. Dus laten we dat even tackelen! Als je bochtjes maakt, dan lijkt het soms wel eens een beetje recht te gaan. Soms lijken de lijnen elkaar te raken. Maar hé! Dat maakt niet uit! Kan je de plekken aanwijzen in de foto waar dat is gebeurd? Dat is vast lastig, maar geloof me, dat zit er echt in hoor! En ik heb gewoon besloten dat het niet perfect hoefde te zijn. Ik heb het erin gelaten. Want je ziet het niet als je er naar kijkt. Dus push jezelf niet teveel! En over de kleuren: Je ziet dat de bruin/grijze kleur en het geel/beige in het midden van de sjaal zit. Echt waar: ik had dat niet zo gepland! Ik hoopte erop, dat wel, want ik dacht dat dat wel mooi zou worden. Toen ik dichter bij het midden van de sjaal kwam, en zag hoe de kleur veranderde in de bol, was ik enthousiast hoe dat uitkwam op mijn sjaal. Maar je ziet ook aan de linkerkant dat de kleur daar weer veranderde in het geel/beige, terwijl de rechterkant helemaal roze was. Ik heb overwogen het garen af te knippen, en de volgende plek te vinden waar het garen weer roze werd. Maar, ik bedacht me. Ik wilde de perfectie achter me laten! Dus ben ik gewoon doorgegaan met het idee dat de dingen komen zoals ze komen. En om eerlijk te zijn ben ik blij dat ik dat heb gedaan. Ik vind het er interessanter uitzien.

De kleuren ‘forceren’

Als je de kleuren echt in het midden wilt centreren, dan kan je een trucje gebruiken. Ik ben ook met een vestje bezig waarbij ik wil dat bepaalde kleuren op specifieke plekken uitkomen, en dat het gespiegeld is, dus ik heb het volgende gedaan. Ik heb eerst uitgezocht hoe het garenverloop verliep, en vervolgens heb ik van 1 bol 2 bollen gemaakt met hetzelfde kleurverloop. En ik ben gestart in het midden van mijn werkstuk (het midden van de rug) en naar de ene kant gaan werken met een van de 2 bollen, en vervolgens vanaf het midden gaan werken naar de andere kant met de andere bol. Je kan die truc natuurlijk ook voor deze sjaal gebruiken. Dus als je echt invloed wilt uitoefenen hoe de kleuren lopen, doe dat dan gewoon! Hé, het is jouw keuze! Dat is prima! Echt!

Oké, nu meer info!

Informatie

Garen

Alize Angora Gold - Zwart
Alize Angora Gold – Zwart
Alize Angora Gold Batik
Alize Angora Gold Batik
Alize Angora Gold Batik
Alize Angora Gold Batik

Deze sjaal is gemaakt met:

  • Alize Angora Gold zwart: voor de basis, 1 bol van 100 gram
  • Alize Angora Gold Batik 6273 voor het oppervlakte haakwerk, 1 bol van 100 gram.

Ik heb niet alles verbruikt! Ik heb ongeveer 87 gram voor de basis gebruikt en 64 gram voor het oppervlakte haakwerk.


Alize Angora Gold label
Alize Angora Gold label

Het garen is een mix van 80% acryl en 20% wol blend, en heeft een lengte van 550 meter. 

Ik heb dit gekocht bij mijn lokale wolwinkel: De Wolman


De basissjaal

Je kan meer informatie over de basissjaal vinden op de speciale pagina die ik daarvoor heb gemaakt  door hier te klikken. Daar vind je ook de link naar de video hoe je de basissjaal haakt.


De tutorial hoe je de sjaal maakt en de oppervlakte haakwerk tutorials

Hier zijn de links naar de video’s hoe je de sjaal maakt en hoe je oppervlakte haakwerk doet. Heel veel plezier ermee!