Introductie

Deze omslagdoek is supersnel te maken. Dit is uitgevoerd in de ‘standaard’ methode voor filethaakwerk, maar met schuine randen. Je ziet in filethaakwerk meestal dat bij het meerderen aan de zijranden hele hokjes gemeerderd worden, maar met deze methode maak je mooie schuine hokjes. Echt heel simpel.

Zoals de omslagdoek hier op de foto staat, is hij niet bewerkt met extra versieringen. Als je een mooi garen hebt hoeft dat ook niet. En als je deze minimalistische look waardeert, dan kan je deze omslagdoek natuurlijk ook gewoon zo laten. Maar je kunt hem natuurlijk ook op verschillende manieren aankleden. Wat mogelijkheden:

  • Als je een mooi motief hebt, dan kan je open hokjes opvullen met stokjes zodat het dichte hokjes worden. Je moet dan van tevoren wel uitdokteren hoe groot je de sjaal gaat maken: hoeveel hokjes hoog en breed ga je hem maken en welk motief past daar dan in? En houdt er ook rekening mee dat een hokje niet persé vierkant is. Meet dat van tevoren op met een proeflapje dat je ook opgespannen hebt. 
  • Je kunt losse versieringen haken en op de omslagdoek bevestigen, maar ook andere versieringen, die je hebt gekocht of misschien wel gebreid, kan je er natuurlijk op maken.
  • Versieren met oppervlakte haakwerk. Dat betekent dat je over de hokjes heen gaat haken. En dat kan in rechte of diagonale lijnen, in ronde vormen, in motieven, met kleur op een effen ondergrond, kleur op kleur voor een monochroom effect, met van de ondergrond afwijkende soorten garens, je kan het zo gek niet verzinnen 🙂 . Een hele creatieve wereld ligt daarbij voor je open.

De video

Voor het maken van deze omslagdoek heb ik een video gemaakt. Ik heb daarbij een licht en dik garen gebruikt, zodat je heel duidelijk de techniek kunt zien. Het wordt dan ook heel duidelijk waar je moet insteken als je nog niet veel haakervaring hebt. Dit maakt het ook voor beginners een zeer geschikt project. Na de link naar de video vind je de geschreven tutorial.


Benodigdheden

  • Gebruikte garen: Alize Angora Gold
  • Hoeveelheid: 1 bol van 100 gram. Voor de afmetingen van mijn omslagdoek had ik daarvan 87 gram nodig.
  • Haaknaald: 3 mm

Afmetingen

  • 62 hokjes hoog en 124 hokjes breed, voor dit garen 62 cm hoog en 152 cm breed

Info garen

  • 1 bol is 100 gram en 550 meter
  • samenstelling: 80%acryl, 10% mohair en 10% wol

Gebruikte steken

  • l = losse 
  • st = stokje
  • dst = dubbel stokje

losse
losse
stokje
stokje
dubbel stokje (links en rechts)
dubbel stokje (links en rechts)


Belangrijke stekeninformatie en tips

  1. Let goed op bij het insteken van het laatste stokje van een toer in de losse van de vorige toer. Ik toon hoe je telt en waar je precies moet insteken in de video en hierna bij de foto tutorial. Neem van de losse ook de achterlus op om te voorkomen dat je bij het opspannen ‘gaatjes’ in je steken trekt.
  2. Tel het aantal hokjes na iedere toer! Je moet altijd een even aantal hokjes hebben.

Het patroon

Patroontekening
Patroontekening

Toer 1

Begin met een schuifknoopje en zet die op je haaknaald. Haak 1 losse. Deze eerste losse vormt de onderste middelpunt van je sjaal en zal ook de plek zijn waar het eerste stokje en dubbele stokje in gemaakt zullen worden. 

Schuin zijkantje aan het begin van de toer: Haak nu nog 6 lossen. Elke toer zal met deze 6 lossen beginnen. Haak 1 stokje in de eerste losse die je hebt gemaakt. Je hebt nu een schuin zijkantje gemaakt aan het begin van de toer. 

Schuin zijkantje aan het eind van de toer: Maak 2 lossen en een dubbel stokje die je insteekt in de eerste losse waar je ook het stokje hebt ingestoken. Je hebt nu een schuin zijkantje gemaakt aan het eind van de toer.

Toer 2 en verder

Keer je werk.

Insteken in dubbel stokje
Insteken in dubbel stokje
Eerste stokje is gemaakt
Eerste stokje is gemaakt

Schuin zijkantje aan het begin van de toer: Begin weer met een schuin zijkantje aan het begin van de toer door 6 lossen en een stokje te haken. Het stokje steek je in in de top van het dubbele stokje van de vorige toer.


Open hokjes: Hierna haak je open hokjes: (2 lossen, 2 steken van de vorige toer overslaan, 1 stokje in de volgende steek) *. Je herhaalt dit altijd een even aantal maal. In toer 2 moet je dit 2 maal herhalen, in toer 3 4 maal, in toer 4 6 maal. In elke toer komen er 2 open hokjes bij.

Let op in welke losse je insteekt bij het laatste stokje. Dit is de 3e losse van de lossenboog van de vorige toer. Ik heb dat aangegeven bij de gele pijl bij de eerste foto. Pak niet alleen de bovenste lus op, maar ook het lusje er vlak onder. Dat voorkomt dat de lus erg uitrekt bij het opspannen. Je hebt dan bij het insteken 2 lusjes van de losse op je naald (zie tweede foto).

Insteken in de 3e losse
Insteken in de 3e losse
2 lusjes van de losse op je naald
2 lusjes van de losse op je naald
Laatste stokje gemaakt
Laatste stokje gemaakt


Schuin zijkantje aan het eind van de toer: Maak 2 lossen en een dubbel stokje die je insteekt in de derde losse waar je ook het stokje hebt ingestoken. Je hebt nu een schuin zijkantje gemaakt aan het eind van de toer.

Insteken voor laatste dubbel stokje
Insteken voor laatste dubbel stokje
Dubbele stokje gemaakt
Dubbele stokje gemaakt


Je kunt nu deze toeren steeds herhalen. Bij elke toer zal je 2 extra open hokjes erbij krijgen. Haak door tot de gewenste hoogte en breedte.

Afwerking

Span je sjaal op en gebruik daarvoor de methode die het best past bij het garen dat je hebt gebruikt. Voor deze sjaal heb ik mijn handsteamer gebruikt, echt ideaal! 

Je kunt de randen van de sjaal nog extra afwerken met een decoratief randje naar keuze. Op de foto van de sjaal is dat nog niet gedaan, omdat ik hem ga gebruiken voor verdere versiering.