De video’s
Aan het eind van deze tutorial staan de links naar de video’s die hier bij horen.
De tutorial
Deze tutorial vertelt je hoe je met een doorlopende draad kunt weven op een spijkertjes weefraam (pin loom). Ik zal het zoveel mogelijk illustreren met foto’s en plaatjes. De video’s hoe je dit kunt doen komen ook (ik zal de links daarnaar toevoegen zodra ze zijn gepubliceerd).
Ik heb deze tutorial opgedeeld in meerdere pagina’s, in totaal 5, dus ga naar de volgende pagina als je klaar bent met een pagina. De knoppen om naar een volgende pagina te gaan staan onderaan de pagina.
In het menu kan je terugvinden hoe je zelf heel simpel een spijkertjes weefraampje kan maken, of klik hier.
Wat heb je nodig?
- Je weefraam (uiteraard)
- Garen: neem een lekker dik garen om een gesloten weefsel te krijgen, maar om de techniek voor het eerst uit te proberen raad ik een wat dunner garen aan, voor ongeveer breinaald 4. Dan kan je goed zien wat je doet, en kan je later op een ander garen overstappen
- Een haaknaald
- Een tunische haaknaald, maar dat hoeft niet persé, optioneel dus
- Een naald met een stompe punt
- Een schaar
Een tip: zorg dat je kleding aan hebt zonder gaatjes, zoals een gebreide of gehaakte trui. De spijkertjes gaan dan elke keer vastzitten aan je kleding, en dat is heel irritant! En je loopt het risico dat je kleding stuk gaat!
Ik ga meestal lekker op de bank zitten, met het weefraam in mijn handen en op schoot, maar je kan ook aan een tafel gaan zitten. Het is een beetje uitproberen wat je het fijnst vindt.
Voordat ik ga beginnen
Het klinkt misschien een beetje raar, maar ik ga je eerst laten zien wat weven met een doorlopende draad níet is. En daarvoor gebruik ik het volgende plaatje (klik erop als je het niet goed kunt zien, dan wordt het vergroot weergegeven):
De zwarte bolletjes aan de randen moeten de spijkertjes voorstellen. Op het plaatje zijn niet evenveel spijkertjes aanwezig als op mijn weefraam, maar dat maakt niet uit voor de uitleg. De gekleurde lijnen moeten de draden voorstellen. Als je linksonder zou beginnen, bij de zwarte lijnen, en de lijn volgt, dan zie je dat je start- en eindpunt van de draad weer bij elkaar komen. Hetzelfde geldt voor alle andere gekleurde lijnen. Nou zou je hiermee ook wel iets kunnen, en dat ga ik later zeker nog even uitwerken (het zou een fantastisch projectje zijn om restjes garen te verwerken!), maar hoe moet je dan wel werken met een doorlopende draad?
Stap voor stap weven met een doorlopende draad
Zoals je op de foto bovenaan deze pagina kunt zien, maak je een vierkant lapje, maar de draden van het weefsel lopen diagonaal. Je werkt met een doorlopende draad. Als je strepen met een andere kleur gaat maken moet je uiteraard wel het garen tussentijds afknippen en verbinden met een nieuwe kleur draad, maar in principe heb je de schaar pas op het eind weer nodig.
Stap 1
Volg de zwarte lijn. Je begint linksonder. Bevestig je draad met een schuifknoopje (nr 1) aan het hoekspijkertje, en breng je draad naar rechtsboven (nr 2) en ga dan naar beneden, en ga dan om de 2 bovenste spijkertjes heen (nr 3).
Draadspanning: belangrijk!!!
Trek je draad niet strak aan! Laat je draad zoveel mogelijk in een ‘ontspannen’ toestand. Dat is een beetje lastig te omschrijven natuurlijk, maar als je je weefraam op tafel zou leggen, dan moet het niet zo losjes zijn, dat de draden doorzakken en zelfs op tafel liggen. Laat de draden wel recht lopen, maar zonder spanning. Dit is belangrijk, omdat gaandeweg tijdens het weven de draad ‘korter’ zal worden. Het garen krimpt natuurlijk niet echt, maar ik zal het laten zien.
Ik heb het grafisch proberen weer te geven in het tekeningetje. Het is een zijaanzicht van de weefdraden. De onderste lijn stelt een draad voor waar niet overheen of onderdoor geweven is, de bovenste golflijn is een draad waar wel overheen en onderdoor geweven is. Omdat door het weven de draden een golvende beweging gaan maken, waarvan nu nog geen sprake is, moet je als het ware een voorschot nemen op de lengte die uiteindelijk nodig zal zijn als alle draden ingeweven zijn. Voor een golvende vorm heb je een langere lengte draad nodig dan een rechte lijn. Dus als je nu de draad al strak zou trekken, dan komt er uiteindelijk een flinke spanning op te staan. En loop je ook het risico dat je de spijkertjes uit het weefraam trekt. En dat willen we echt niet zien gebeuren!
Stap 2
Volg de bruine lijn. Je brengt je draad nu van rechtsboven (nr 4) naar linksonder (nr 5). Vervolgens moet je oversteken naar het eerstvolgende lege spijkertje aan de linkerkant (bij nr 6). Maar je moet daarvoor wel onder de reeds gespannen draad heengaan. Als je inzoomt op het plaatje zie je dat ook. De zwarte lijn loopt over de bruine lijn heen, maar omdat die eerst was, moet je dus met je draad er onderdoor!
Maak met je draad een lus, en breng die lus onder de eerste draad door. Ik doe dat meestal gewoon met mijn vingers, in dit stadium heb je nog geen haaknaald nodig. Als je je bol garen rechtsonder bij je weefraam hebt liggen, dan zie je dat je met de lus eigenlijk 2 keer onder de draad doorgaat. Leg nu de linkerkant van de lus om het spijkertje links heen (nr 6) en de rechterkant rond het eerstvolgende spijkertje rechtsboven, links van het hoekspijkertje (nr 7). Je moet de draad van de lus natuurlijk wel zo lang maken dat het de diagonaal kan overbruggen, maar dat spreekt vanzelf! Let op dat je ook deze nieuwe diagonale draad relaxed laat liggen, geen spanning erop zetten! Breng als laatst het ‘uiteinde’ van het garen dat naar de bol toe loopt aan de rechterkant tussen het 2e en 3e spijkertje door.
Check check check
Je begint bij het doorweven van de lus altijd met onder de eerste draad door te gaan, en je eindigt ook altijd met onder de laatste draad door te gaan! Nu is er nog maar 1 draad om onder door te gaan, maar vanaf de volgende stappen kom je meer draden tegen.
Ga naar de volgende pagina voor de volgende stappen.